Vindar & Prognoser

Lär dig tyda vindprognoserna och maximera din tid på vattnet.

Kitesurfing är helt fantastiskt...när det blåser. Att utöva en sport som är 100% vindberoende ställer krav på dig att läsa och förstå vindprognoser. Målet är att minimera felaktiga beslut och öka din effektiva surftid på vattnet.

För att maximera din kitesurfing behöver du, förutom att regelbundet läsa prognoserna, skaffa dig erfarenhet av vad som påverkar vindarna för att kunna planera vart och när du ska kitesurfa.

 

Det mest grundläggande är att fastställa 1. Vindens styrka 2. Vindens riktning 3. Vindens kvalitet

 

Vi läser prognosen

vindar_prognoser_kitesurfing

Läs prognosen i vertikal kolumn, dvs uppifrån och ner, börja längst upp till vänster.

 

 

 

 

 

Exempel:

Torsdag den 10:e klockan 05.00 på morgonen blåser det sydvästliga vindar mellan 7 - 10 meter / sekund. Det är 8 grader i luften och växlande molnighet.

 

 

 

 

Du vill försöka hitta stabilitet i vindriktning och bedöma hur vinden utvecklar sig under dagen. Som vi ser i exemplet under Torsdagen den 10:e så ska det blåsa bra sydvästliga - sydsydvästliga vindar hela dagen, och det ökar något i vindstyrka på kvällen. Torsdagen den 10:e är riktigt grym dag för heldags kitesurfing.

 
   

Vindens riktning bestämmer vilken strand du ska åka till

 

När du väl har gjort din analys, så väljer du strand. När du är nybörjare blir det säkrare om du har långgrund sandbotten, stora ytor på vattnet och någon form av pålandsvind. Notera vindens riktning och filtrera sedan ut dina möjliga stränder på STRANDGUIDEN

 
   

Vindstyrkan avgör vilken storlek på kite du ska användA

 

När du väl har kommit till stranden måste du bedöma vindens riktning och kvalitet samt vindens hastighet (vindstyrka). Om du har en handhållen vindmätare får du exakt information om grundvind och byvind. Läs i manualen för att få reda på inom vilket vindspann som tillverkaren rekommenderar att just den storleken ska användas.

 
   

När du går kurs hos oss så ger vi dig alla länkar till bra sajter för prognoser

kitesurfing_grundkurs

Kitesurfa inte om du ser det här monstret komma

   
Hyra utrustning   Kitesurf grundkurs

 

 

Här ser du vinden i realtid för hela Stockholmsområdet

 
 
   

Andra BRA webbsidor FÖR PROGNOSER

 

Windguru.cz

Yr.no

Klart.se

 

Realtidsdata:

Kustobservationer

Vindsurfa.nu